Magento 2 vs Shopware 6

Welk e-commerce platform kies ik?

In dit blog vergelijken wij 2 populaire opensource platformen: Magento 2 en Shopware 6. In Juni 2020 eindigt het onderhoud van Magento 1 waardoor veel klanten zich oriënteren op, of een migratie naar Magento 2, of de keuze voor een nieuw platform. Doordat er op dit moment veel meer keuze is in het aantal e-commerce platformen dan 5 jaar geleden en elk platform zijn voor- en nadelen heeft is het belangrijk om het platform te kiezen dat het beste aansluit bij je bedrijf. Wij vergelijken Magento 2 en Shopware 6 in dit blog op de volgende onderdelen:

 

  1. Functionaliteiten
    We kijken naar de functionaliteiten die beide platformen bieden en waar ze van elkaar verschillen.
  2. Extensies & Community
    Een van de grote voordelen van een open source e-commerce platform is de community en de hoeveelheid bureau’s die functionaliteiten ontwikkelen voor het platform. Hierdoor zorg je er als bedrijf voor dat je altijd een geschikte partner kan vinden die je kan ondersteunen bij de ontwikkeling van je webshop en dat je niet altijd hoge kosten hoeft te maken voor een functionaliteit die al beschikbaar is als extensie/plugin.
  3. Gebruiksgemak van de beheeromgeving
    Het e-commerce platform zal door iemand in de organisatie beheerd moeten worden. hierbij is het goed te kijken naar het kennisniveau dat aanwezig is en welk platform hierbij het best aansluit.
  4. Schaalbaarheid en flexibiliteit
    Een belangrijk onderdeel  van een e-commerce platform is dat het schaalbaar is en met je mee kan groeien. De e-commerce wereld verandert nog steeds snel en je platform moet flexibel zijn om hier mee om te gaan.
  5. Cost of ownership
    Het e-commerce platform dat je kiest moet passen bij het budget dat er in de organisatie beschikbaar is voor e-commerce. Naast de eenmalige kosten van het implementeren van een nieuwe B2C of B2B webshop moet je rekening houden met maandelijkse kosten voor onderhoud, hosting en verdere verbetering van je webshop. Beide platformen zullen we vergelijken op implementatiekosten en de kosten van onderhoud.

 

Magento 2

Magento is al jaren wereldwijd één van de marktleiders op het gebied van e-commerce platformen. Uit onderzoek van Emerce uit 2019 blijkt dat 1/5 van de Nederlandse e-commerce websites gebruik maken van Magento.  In 2018 is Magento onderdeel geworden van Adobe en zijn er twee versies beschikbaar van Magento.

  1. Magento Open Source: Dit is de niet betaalde variant van Magento die door het grootste gedeelte van de bedrijven wordt ingezet. De opensource variant is door middel van extensies uit te breiden met verschillende functionaliteiten.
  2. Magento Commerce: Dit is de betaalde variant welke start vanaf een jaarlijkse licentievergoeding van $22.000 euro en is afhankelijk van de omzet die behaald wordt via de webshop.Deze variant bevat standaard de B2B suite en uitgebreidere promotiemogelijkheden.

 

Shopware 6

Shopware is een e-commerce platform afkomstig uit Duitsland en opgericht in 2000. Shopware is vooral groot in Duitsland, maar wint snel marktaandeel in andere Europese landen. Shopware wil een platform bieden waarin een klant kan doorgroeien naar verschillende versies voor zowel de B2B als de B2C markt. Eind 2019 is de nieuwste versie Shopware 6 gelanceerd welke beschikbaar is in de volgende versies:

  • Open source: dit is de niet betaalde variant van Shopware.
  • Professional edition: de professional edition heeft eenmalige licentiekosten van 2495 euro en bevat uitgebreidere functionaliteiten dan de open source variant zoals maatwerk producten en een uitgebreider CMS.
  • Enterprise editie: Deze editie bevat uitgebreidere functionaliteiten zoals een B2B suite en verbeterde zoekfunctionaliteit. De prijs voor de Enterprise editie is op aanvraag.

Hieronder vergelijken we de twee e-commerce platformen op de bovenstaande 5 kenmerken waarbij de vergelijking voornamelijk is gebaseerd op de twee open source varianten.

 

Functionaliteiten 

Als we kijken naar de standaard functionaliteiten die aanwezig zijn dan bevat Magento standaard meer functionaliteiten. Omdat meer niet altijd beter betekent is het van belang om te kijken welke functionaliteiten voor jouw organisatie benodigd zijn. Shopware 6 onderscheidt zich duidelijk op de mogelijkheden die het biedt om de “look en feel” van de webshop zelf aan te passen als gebruiker. De Open source variant wordt al geleverd met een “Drag en Drop editor” waar je bij Magento hiervoor uitkomt op extensies of de Commerce versie. Magento biedt weer meer mogelijkheden als het gaat om verschillende producttypen, promoties en prijsregels en het werken met verschillende rollen en rechten in het systeem.

 

Extensies en community 

Beide e-commerce platformen zijn open source wat betekent dat er extensies/plugins beschikbaar zijn voor functionaliteiten die het platform niet standaard biedt. Dit heeft als voordeel dat er niet direct maatwerk ontwikkeld hoeft te worden maar dat deze extensies of plugins ingezet kunnen worden om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Als we kijken naar de community van beide platformen en het aantal extensies en plugins dan is Magento 2 community een stuk groter dan de Shopware community mede doordat Magento een wereldwijd platform is en Shopware vooral gericht is op Europa. Voor Shopware 6 komen er snel veel nieuwe plugins bij, maar doordat de community kleiner is en Shopware 6 net is gelanceerd is het aantal plugins nog veel beperkter dan bij Magento.

 

Gebruiksgemak beheeromgeving

Shopware 6 is in vergelijking met Magento 2 gebruiksvriendelijker in het beheer dan Magento. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het platform minder functionaliteiten heeft en daardoor overzichtelijker is. Daarnaast heeft het een visuele editor waardoor het gemakkelijker is om de look en feel van je webshop zelf aan te passen dan bij Magento. Magento is daarentegen weer sterker in het beheren en aanpassen van productkenmerken in de beheeromgeving.

 

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Beide platformen bieden goede mogelijkheid om binnen het platform door te groeien en zijn aan te passen bij nieuwe wensen, door middel van extensies en plugins of door middel van maatwerk. Hierbij is Magento meer gericht op internationale webwinkels door de uitgebreidere BTW structuur en valuta mogelijkheden.

 

Cost of Ownership 

De cost of ownership zijn de totale kosten die komen kijken bij het gebruik van het platform. Dit zijn zowel de kosten voor de implementatie, beheer, onderhoud en updates.  Bij de keuze van een nieuw platform is het essentieel om niet alleen te kijken naar de implementatiekosten maar ook de kosten mee te nemen voor onderhoud, updates en verdere verbetering.  Doordat Shopware wat eenvoudiger in gebruik is en minder functionaliteiten bevat zal de totale kosten van implementatie en onderhoud voor  Shopware ook meestal wat lager liggen dan bij Magento. Hierdoor kan het voor kleinere partijen een betere instapmogelijkheid zijn dan Magento 2.

 

Welk platform is nou het meest geschikt voor mijn bedrijf?

Om het platform te kiezen dat het best aansluit bij jouw bedrijf is het van belang om al deze factoren af te wegen en te kijken naar welk platform nu en de komende jaren het beste aansluit bij de organisatie. Er is geen “beste” platform, maar er is altijd wel een platform dat beter aansluit bij jouw organisatie omdat bepaalde factoren belangrijker zijn dan andere. Wil je eens sparren over welk platform goed zou aansluiten bij jouw organisatie, of eens een demo ontvangen van beide platformen om het verschil te ervaren? Neem dan contact met ons op!

Deel dit blog

Gepubliceerd op

Laatst bijgewerkt op

Hulp nodig?

We helpen je graag!

Hulp nodig?

We helpen je graag!

🔥 Ook interessant

Vragen?

Onze specialisten denken graag met je mee.
Bel +31 (0) 30 22 70 465 of stuur een mailtje naar info@ecomwise.com

Jij kiest toch ook voor onze e-commerce oplossingen?

nl_NLNL