10 verschillen tussen B2B- en B2C-webshops

B2B-webshops krijgen steeds meer dezelfde functionaliteiten voor wat betreft bestelgemak en catalogus weergave als B2C-webshops. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen B2B- en B2C-webshops.

In dit blog wordt een overzicht gegeven van de 10 belangrijkste verschillen die ik in de praktijk tegen kom tussen B2B- en B2C-webshops.

1) Afgeschermde prijzen en prijzen exclusief btw

Waar een B2C-webshop voor iedereen toegankelijk is is een B2B-webshop vaak afgeschermd voor alleen de B2B-klanten of zijn prijzen niet zichtbaar totdat je bent ingelogd. Daarnaast worden op B2C-webshops de prijzen meestal inclusief btw weergegeven, terwijl op B2B-webshops dit vaak exclusief btw is.

2) Eenmalige orders versus herhaalorders

Een B2B-omgeving is over het algemeen meer gericht op herhaalorders dan eenmalige orders. B2B-klanten hebben vaak een voorspelbaar bestelpatroon in tegenstelling tot B2C-klanten. Belangrijk is dan ook dat klanten makkelijk dezelfde producten opnieuw kunnen bestellen.

3) Omvang van de bestellingen op B2B-webshops

B2B-klanten bestellen over het algemeen meer in één keer dan B2C-klanten waardoor de totale bestelbedragen hoger liggen.

4) Gebruik van staffelkortingen

Doordat bij B2B-webshops vaak grotere hoeveelheden besteld worden zijn staffelkortingen vaak aanwezig.

5) Complexere prijsstrategieën

Prijsstellingen bij B2C-webshops zijn vaak eenvoudiger dan bij B2B-webshops. B2B-klanten maken veel gebruik van klantspecifieke prijzen en meer ingewikkelde prijsstrategieën. Deze prijsstrategieën worden vaak aangestuurd vanuit het ERP-systeem.

6) Bestellingen via email of telefoon

Waar bij een B2C-webshop vaak niet gewerkt wordt met telefonische bestellingen of bestellingen via email is dit bij een B2B-webshop vaak wel het geval. Hierdoor komen bestellingen van B2B-klanten vaak via verschillende kanalen binnen. Waar online bestellingen dan via de B2B-webshop binnenkomen zullen telefonische of emailbestellingen direct in het ERP-systeem verwerkt worden.

7) Koppeling tussen B2B-webshop en ERP-systeem

Een koppeling met een ERP-systeem of het gebruik van een ERP-systeem zien wij vaker terugkomen bij B2B-webshops dan bij B2C-webshops. Het ERP-systeem is het centrale systeem van waaruit klantdata en orderafhandeling plaatsvindt en orders en prijsafspraken dienen dan ook tussen de beide systemen gesynchroniseerd te worden. Daarnaast zoals in het vorige punt beschreven zullen bestellingen voor een B2B-webshop vaak via verschillende kanalen binnenkomen. Hierdoor is het belangrijk dat voorraad tussen beide systemen gesynchroniseerd is.

8) Complexiteit van de producten

B2C-producten hebben vaak een beperkte complexiteit waardoor ze ook altijd goed online verkocht kunnen worden. Voor sommige B2B-producten zal het echter niet mogelijk zijn om de initiële verkoop online te laten plaatsvinden in een B2B-webshop doordat het product zo complex is dat hier eerst een offerte voor opgesteld dient te worden.

9) Complexiteit in verzendkosten

Doordat het aantal producten dat besteld wordt via een B2B-webshop vaak groter is liggen de gewichten voor verzending vaak ook hoger. Hierdoor is de berekening van de verzendkosten vaak complexer en kan deze soms niet eens direct afgegeven worden maar dient hier eerst een aanvraag voor gedaan te worden bij de vervoerder. Hierdoor kan het voorkomen dat bij een B2Bwebshop het verzendbedrag nog niet definitief is.

10) Direct betalen versus betalen per factuur of op krediet

Bij B2C-webshops zullen de meeste klanten vaak direct betalen. Bij B2B-webshops zal er echter vaak betaalt worden per factuur en kunnen klanten op krediet kopen.

Bij het inrichten van een B2B-webshop zijn dit dus elementen waar rekening mee gehouden moet worden. Uiteraard zijn dit niet alle verschillen maar dit zijn verschillen die wij vaak in de praktijk tegenkomen bij B2B-webshops. Kom je zelf vaak nog andere belangrijke verschillen tegen tussen B2C- en B2B-webshops? Dan ben ik benieuwd naar je reactie!

Deel dit blog

Gepubliceerd op

Laatst bijgewerkt op

Hulp nodig?

We helpen je graag!

Hulp nodig?

We helpen je graag!

🔥 Ook interessant

Vragen?

Onze specialisten denken graag met je mee.
Bel +31 (0) 30 22 70 465 of stuur een mailtje naar info@ecomwise.com

Jij kiest toch ook voor onze e-commerce oplossingen?

nl_NLNL